Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice: hoe garandeer je kwaliteit in een moeilijke markt?

Over de Spanjaard en zakendoen in Spanje

In dit artikel schrijft uw Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice. Ik spreek al vanaf mijn 13e Spaans, heb werkervaring bij multinationals en ondernemerservaring in diverse Spaanstalige landen in Latijns-Amerika. En de laatste 20 jaar doe ik zaken in Spanje zelf. Toch betekent dit in de praktijk niet altijd veel. Tenminste als het gaat om zakendoen in Spanje. Hoe dit kan? Ik zal het proberen uit te leggen in dit artikel. Ook leg ik uit hoe we tóch tot een bovengemiddelde klantenservice kunnen komen. ¨Bovengemiddeld¨ op basis van wat in Spanje normaal is. Ook vertel ik iets over een ¨expat¨ die mij ooit in 2002 vertelde dat Spanje anders is als je er je geld moet verdienen.

De schrijver van dit artikel is eigenaar van Spanish Real Estate. Niet zomaar een Nederlandse makelaar in Malaga.

Spanje is voor mij een passie sinds ik er in 1973 voor het eerst kwam. Een passie die voor veel mensen denk ik herkenbaar is. Al op een vroege leeftijd was het min of meer zeker dat ik mij ooit in Spanje zou vestigen. Door ¨pololas¨ en werkervaring heb ik ook Chili en Argentinië overwogen, maar uiteindelijk ging ik vele jaren geleden met mijn vrouw naar Spanje.

In al die jaren heb ik 2 keer van sabbaticals mogen genieten waaronder het eerste jaar in Spanje. Toen was Spanje zoals ik het altijd had gekend: mooi weer, vriendelijke mensen, lekker eten, je voelt je gewenst, eigenlijk alleen maar genieten van het mooie weer en het rustige leven. En gezellig met de Spanjaarden in de kroeg en bij de sportvereniging. Op de ¨plaza¨ kijken hoe Real Madrid dat jaar kampioen wordt ten nadele van het Barcelona van Frank Rijkaard. De woorden van de eerder genoemde ¨expat¨ die mij in 2002 vertelde dat Spanje anders is als je er je geld moet verdienen, kon ik totaal niet plaatsen. Met het verdienen van een inkomen was ik in dat eerste jaar dan ook totaal niet bezig.

Nederlandse makelaar Malaga begint bij Spaanse inmobiliaria

Kortom: in het eerste jaar vonden we dat we veel Spaanse vrienden hadden gemaakt. En van het een komt het ander. Eén van deze vrienden had een makelaarskantoor die mij aanbood de verantwoordelijk over een nieuw kantoor op me te nemen. Een prachtig bod inclusief een netto salaris van 600 Euro per maand plus verkoopcommissies van maar liefst 8%. Maar 8% van wát eigenlijk? Nou, 8% van de commissie die hij zou ontvangen. In de praktijk komt dit neer op een schamele 800 Euro bij een verkoop van een woning van 200.000 Euro.

Maar goed, een beloning ontvangen voor je werk is één. Ook belangrijk is dat je de gelegenheid krijgt om iets nieuws te leren. In Nederland was ik ondernemer maar hoe je precies een huis moet verkopen in Spanje, dat wist ik niet.

Nu even heel kort een aantal gebeurtenissen:
– Mijn arbeidsverhouding met bovengenoemde makelaar beëindigde toen hij op een dag de sloten van mijn kantoor had vervangen en ik niet meer binnen kon
– Ik begon direct voor mezelf als Nederlandse makelaar Malaga
– Tijdens de diverse verkopen door de jaren heen viel ik van de ene verbazing in de andere: corrupte ambtenaren, notarissen, advocaten, verkopers die bij de notaris niet komen opdagen, illegale bouw op SNU, overtredingen inzake LOUA en PGOU, waar u als koper/eigenaar verantwoordelijk voor bent en die zwaar bestraft kunnen worden. En ook: onwelwillende ambtenaren, niet-werkende apps en bureaucratie in extremis.

En dit kon in de praktijk allemaal omdat aan de ene kant in Spanje de KOPER verantwoordelijk is te weten wat hij of zij koopt. En aan de andere kant maakt een groot deel van de onroerendgoedsector hier dankbaar misbruik van. Nu kon ik 2 dingen doen: óf meegaan in wat gewoon was in de sector en veel verkopen met een slecht geweten. Óf de zaken op een andere manier doen.

Die Spanjaarden moeten maar veranderen en handelen naar Noordeuropese normen!

Misschien een wens, maar in de praktijk is dit absoluut onmogelijk. Ik koos in ieder geval ervoor om de zaken op een ander manier te doen. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat Spanjaarden echt een hele andere mentaliteit hebben in vergelijking met Noordeuropeanen. Ik kan het moeilijk benoemen maar vind het vaak ¨weinig commercieel¨ en ¨alles kan, maar wel op onze manier¨. Dit zit diep in de Spaanse maatschappij geworteld en dat krijgen wij niet eruit. En waarom zouden we dit willen? Natuurlijk, om gemakkelijker zaken te kunnen doen. Maar uiteindelijk woon ik in hun land en ben ik degene die zich moet aanpassen. Maar wel met een goed geweten!

Onderhandelen met Spanjaarden

Ik heb hier internationale CEO´s en ervaren zakenlieden zien komen die dachten even te komen onderhandelen. Ze gingen gefrustreerd terug naar huis met een door de Spanjaarden gedicteerd (huur)contract. Spanjaarden lijken soms een plank voor de kop te hebben en kiezen in sommige gevallen zelfs ervoor om geen zaken te doen, puur uit trots. Maar dit went. Uiteindelijk is het een marginaal nadeel bij de grote voordelen die wonen in Spanje natuurlijk heeft. Maar ook: er moet brood op de plank komen en liefst op basis van een inkomen waar je wat mee kunt. Hoe doe je dat in deze omstandigheden?

Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice als USP

In de eerste plaats deel ik onderstaande mening met een select aantal andere Nederlandse ondernemers in Spanje. Er is geen andere manier dan de oplossing bij jezelf te zoeken. Voordeel is dat we ons goed kunnen verplaatsen in de wensen en het verwachtingspatroon van de Noordeuropese huizenkoper. Dat is het gemakkelijke deel.

Het moeilijkere deel zit aan de Spaanse kant. Bij Spanjaarden waarmee we uiteindelijk niet zonder kunnen. Immers bezitten zij de meeste te verkopen woningen maar daarnaast moet een huizenverkoop de hele Spaanse procedure door. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit netjes, correct, doelgericht en doelmatig verloopt? De oplossing is er door de jaren heen gekomen en bestaat uit communicatie, communicatie en communicatie: vooral veel meer communiceren dan ik in Nederland gewend was. En bovendien op een overdreven manier. En op manieren die bij Spanjaarden werken!

Om een voorbeeld te noemen: een e-mail standaard laten opvolgen door een WhatsApp (of ¨wasap¨ zoals ze hier zeggen)-bericht ter controle of de e-mail wel gelezen wordt en wat ze ermee gaan doen. Overigens is WhatsApp hier het magische communicatiekanaal dat in ieder geval enigszins werkt. Maar gestructureerd communiceren is op deze manier moeilijk. Derhalve komen we terug bij mijzelf: communiceer overvloedig en zorg er zelf voor dat deze communicatie gestructureerd wordt, bijvoorbeeld in een CRM-systeem.

In feite komt het erop neer dat je als een havik elke stap in de verkoopprocedure moet blijven monitoren en opslaan. Want doe je dit niet, dan gebeurt er in de meeste gevallen absoluut niets en raak je zelf snel de draad kwijt! En wie is dan het slachtoffer? Juist! De buitenlandse huizenkoper.

Vraagje tot besluit: wie is de enige persoon die aan úw kant staat als u een huis in Spanje koopt?
Lees dit artikel over de aankoopmakelaar Malaga Costa del Sol.

Bekijk mijn video over de aankoopmakelaar.

Bezoek de website van uw Nederlandse makelaar Malaga of lees het artikel ¨Hoe koop je een woning in Spanje?¨ Samengevat is efficiënt en effectief communiceren de meest belangrijke rol van deze Nederlandse makelaar Malaga. Maar is het ook de formule voor succesvol zakendoen in Spanje met een gegarandeerd kwalitatieve klantenservice naar buitenlandse huizenkopers.

Summary
Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice: hoe garandeer je kwaliteit in een moeilijke markt?
Service Type
Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice: hoe garandeer je kwaliteit in een moeilijke markt?
Provider Name
Nederlandse makelaar Malaga Costa del Sol,
Calle Jaen 4,Nerja,Malaga-29780,
Telephone No.+34722728785
Area
Malaga Costa del Sol
Description
Lees hier een artikel van uw Nederlandse makelaar Malaga over klantenservice in een moeilijke markt. Hoe garandeer je kwaliteit?