Nederlandse makelaar Malaga over cruciale rol van een goede advocaat

Binnen zijn missie (klik voor meer informatie) spreekt uw Nederlandse makelaar in Malaga over de cruciale rol van een advocaat bij woningaankoop. Dankzij de interessante huizenprijzen in sommige categorieën, de mogelijkheid om weer een hypotheek in Spanje te krijgen en garanties die de Spaanse autoriteiten zoals het landregister, het kadaster en het notariaat geven, is een huis kopen in Spanje op het moment erg aantrekkelijk voor zowel investeerders als voor mensen die graag een tweede woning in Spanje willen hebben.

Vaak interessante aanbiedingen

De gespecialiseerde bladen en het internet staan er vol van: huizen te koop zuid Spanje, huizen te koop Costa del Sol, huis kopen Marbella, huis kopen Nerja, Frigiliana, Torrox, Torre del Mar…. En de prijzen zijn soms best aantrekkelijk!

We hebben het dan niet (meer) over vaak zeer onaantrekkelijke woningen die door de bank worden verkocht, al dan niet van een failliete projectontwikkelaar. Woningen met uitzicht op een bouwval, een appartement in de hoek van een complex naast de liftschacht, een woning zonder buitenruimte, een leeg complex zonder buren…. Op dit soort woningen zitten maar weinig mensen te wachten.

Bloggende Nederlandse makelaar in Malaga sterk in kwalitatieve samenwerkingsverbanden

In mijn rol als bloggende Nederlandse makelaar in Malaga kan ik u bevestigen dat er zeer aantrekkelijke huizen te koop staan in zuid Spanje en aan de Costa del Sol in het bijzonder. Huizen die ik zelf aanbied maar ook huizen van aanbieders uit mijn kwalitatieve netwerk die ik in dik 11 jaar zorgvuldig heb opgebouwd.

Cruciale rol van de goede Spaanse geregistreerde advocaat m/v

In het eerste deel van dit artikel schreef ik al over garanties die de Spaanse autoriteiten tegenwoordig aan buitenlandse huizenkopers geven, een grote verandering/verbetering in de Spaanse onroerendgoedsector. Maar één ding is hetzelfde gebleven: de cruciale rol die een Spaanse advocaat (man/vrouw) speelt bij de aankoop van bijvoorbeeld een tweede woning in Spanje. Het is goed te zien dat ook steeds meer Nederlanders en Belgen inzien dat een administrateur, een ¨gestor¨ of gewoon iemand die meerdere talen spreekt niet het werk kan overnemen dat in bijvoorbeeld Nederland door een NOTARIS wordt gedaan. Waar in Spanje een notaris alleen toeziet op het correct ondertekenen van de koopakte en op het wijzen op de fiscale verplichtingen, is het in Spanje belangrijk er zelf voor te zorgen dat alle papieren in orde zijn. In Spanje heeft ú als koper de verantwoordelijkheid om te weten wát u precies koopt. Hiervoor heeft u professionele begeleiding nodig. In de eerste plaats van uw Nederlandse makelaar in Spanje. Maar gaat u over tot aankoop, dan is een goede Spaanse geregistreerde advocaat onmisbaar!

Wellicht loopt u nu zelf met de gedachten rond om een huis te kopen in Spanje. Of misschien heeft u zelfs al een huis op het oog en bent u begonnen met het koopproces waarbij de gekozen makelaar u allerlei documenten laat zien die u nodig heeft voor een (veilige) woningaankoop in Spanje. De makelaar (man/vrouw) – en ik ben zelf Nederlandse makelaar in Malaga – heeft echter belang bij verkoop omdat hij dan pas zijn commissie ontvangt. Als koper van een woning in Spanje heeft u daarom ook altijd een goede Spaanse advocaat nodig.

Hoe vindt u een goede advocaat in Spanje?
Dat is een goede vraag! Niet elke Spaanse advocaat is immers ¨goed¨ in de zin van dat hij met volledige inzet opkomt voor uw belangen, doelmatig en doeltreffend handelt en bovenal duidelijk communiceert. Er zijn zelfs mensen in Spanje die zich als advocaat voordoen zonder dat ze dit zijn. Een echte Spaanse advocaat heeft in ieder geval beroepsaansprakelijkheid. Maar goed, hoe vindt u nou een goede advocaat in Spanje? Ons advies: doe een rondvraag bij mensen en verifieer of de opgegeven personen daadwerkelijk aan een advocatencollege in Spanje verbonden zijn. Neemt u contact met ons op als u wil weten waar u dit kunt verifiëren. Onze volledige contactgegevens vindt u onderaan dit artikel. Uiteraard kunnen wij u desgewenst ook direct in contact brengen met een goede advocaat.

Er zijn gelukkig steeds meer goede, geregistreerde Spaanse advocaten van de nieuwe generatie die doorgaans diensten aanbieden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Houdt u deze vuistregel vast: als u een woning in Spanje koopt dan heeft u te allen tijde een goede Spaanse advocaat nodig. Ook als u een woning in Spanje verkoopt is het raadzaam een Spaanse advocaat in de arm te nemen.

Zoals eerder gezegd: uw makelaar mag dan wel volledig competent zijn, maar het uiteindelijke risico dat u kunt oplopen NA de koop is voor u. Laat daarom een advocaat in Spanje helpen bij de aankoopprocedure. Een foutje is snel gemaakt en kan dure gevolgen hebben voor u. Een advocaat in Spanje heeft naast constant geactualiseerde deskundigheid ook beroepsaansprakelijkheid.

Overigens gaan de meeste woningoverdrachten in Spanje tegenwoordig vrijwel vlekkeloos nadat uw advocaat in Spanje het nodige onderzoek heeft verricht. Het kan echter voorkomen dat uit dit onderzoek blijkt dat er – op kosten van de verkoper – nog een aantal zaken in orde gemaakt moet worden. Zogenaamde nachtmerries zoals die een aantal jaren geleden in Spanje voorkwamen, bestaan tegenwoordig haast niet meer en werden toentertijd vooral veroorzaakt doordat de toenmalige aankoop niet met de juiste begeleiding werd  gedaan. Lees: er was geen goede advocaat in Spanje bij de koop betrokken!

Doorgaans zijn de kosten voor een advocaat in Spanje bij een standaardwoningaankoop 1% van de verkoopprijs. Vraagt u echter voor de zekerheid altijd bevestiging voordat de door u gekozen advocaat in Spanje voor u aan het werk gaat.

Lees ook dit artikel: de categorie Malaga Luxury Homes

Over de auteur JM van Dolder
Ik woon langer dan 11 jaar in Spanje. Onroerend goed was voor mij de reden om naar Spanje te gaan en ik ben er gebleven. Mijn nevenactiviteit is bloggen, ik ben in feite de bloggende Nederlandse makelaar in Malaga. Dankzij dit bloggen alsmede dankzij meer dan 11 jaar professionele ervaring in Spanje, heb ik het geluk dat ik een stabiel en kwalitatief netwerk van professionals om mij heen heb mogen bouwen.

Ik wil huizenkopers helpen om op een doelmatige, doeltreffende en vooral ook plezierige manier hun droomhuis in Spanje te vinden. Maak gebruik van mijn netwerk voor het vinden van een woning, een goede advocaat in Spanje maar ook voor het krijgen van een hypotheek in Spanje.

CONTACTGEGEVENS
U mag mij direct contacteren:
Telefoon – +34-654 644 289
E-mail – jvandolder1970@gmail.com
Artikel mede gesponsord door Malaga Estates.